Henk Dubbeldam: ‘Geweldig dat de paardensport hier weer terug is’

2018-10-20T19:00:02+02:0020 oktober 2018|

Oude tijden herleven op Jumping Zwolle voor Henk Dubbeldam. “Correctie, de laatste twintig jaar heet ik geen Henk Dubbeldam meer, maar ‘Oom van Jeroen’” Of misschien wel de man die vroeger als laatste het licht uitdeed in de IJsselhallen. “Ik voel me bijna bezwaart dat ik dit weekend niet zoveel doe”, vertelt de 81-jarige Henk Dubbeldam, die elke dag op Jumping Zwolle geniet van de sport maar nog veel meer van het sociale leven.

Van 1985 tot 2000 werkte Henk Dubbeldam namens de Gemeente Zwolle voor de IJsselhallen. Hij was nauw betrokken bij de op- en afbouw van de evenementen. “Ja, ik had een rotboerderij. Met vijfentwintig hectare grond in de uiterwaarden dat op de rotste momenten onder water stond. Niet erg gunstig als je wil boeren. In de IJsselhallen moesten agrarische evenementen komen. Daar ben ik zo ver in geslaagd dat alle koeienevenementen op nationaal en internationaal gebied werden gehouden.”

Bodem trekkertrek
Het eerste paardenevenement was de jaarlijkse Overijsselse hengstenkeuring met na- en herkeuring. “Met dank aan Jan van Ittersum, die destijds leidinggevend figuur was van KWPN Overijssel. Voor de HIPP gebruikten we wat zand van Roelofs uit Den Ham, die ook bekend werd met zijn fokkerij op Stal Roelofs. De tuigpaardhengstenkeuring kwam ook hier heen. We konden de bodems gebruiken van de trekkertrekwedstrijden die hier achter de snelweg lagen. Als zij hem niet nodig hadden, gebruikten wij ‘m. Tot Jos Lansink zei: Als je deze bodem nog één keer gebruikt, komen we nooit weer.”

Schuine vloer
Ton Agterberg kwam in beeld en is ook verantwoordelijk voor de bodem die er dit weekend in ligt. “Ton kent de hal als geen ander, want de vloer loopt iets schuin af. Ja, als de koeien op de veemarkt een plasje deden, moest het toch ergens naar toe lopen. Agterberg weet haarfijn waar hij meer zand moet aanbrengen om de piste vlak te krijgen.”

De paardensport in de IJsselhallen groeiden uit tot Stallion Show Zwolle en de Zwolse Paardendagen met Henk Dubbeldam, Benny Wezenberg en Herman van Triest als grondleggers. Het laatste hippische evenement werd zeven jaar geleden gehouden. “Het voelt nu weer als thuiskomen, al voel ik mij al snel overal in Zwolle thuis”, lacht Henk Dubbeldam.

Complimenten
“Het is geweldig dat het weer terug is. De manier alleen al waarop de hal ingericht is. Als je binnenkomt is het al prachtig. En dan dat schitterende stadsbeeld van Zwolle op de korte zijde van de piste met de Peperbus en het Hopmanshuis. Dat moet de gemeente strelen. Ik heb de oude garde van Hippisch Hattem, waar ik acht jaar voorzitter van was, als vrijwillgers erbij kunnen betrekken. Toen ik nog voor de IJsselhallen werkte, was ik hier vaak om half 5 in de ochtend hier om tegen 1 uur, half 2 ’s nachts de kachels en verlichting uit te zetten. Dat hoeft niet meer. Het is genieten hoe perfect alles geregeld is. Het is dan ook een geweldig team dat ermee begonnen is. Complimenten aan Jonny Roelofsen, Teus van den Brink, Emmy Poppelaars en natuurlijk onze eigen Jeroen.”

Auteur: Wendy Scholten
Foto: Kiek4Fun

Jumping Zwolle bezoeken?

Kijk hier voor het programma en de entreeprijzen

Adres

Stichting Jumping Zwolle
p/a Heesweg 41
8102 NB Raalte

Volg ons

Hoofdsponsoren

Pin It on Pinterest

Share This